Tips til at reducere stress på arbejdspladsen

Antallet af stressede mennesker på det danske arbejdsmarked har de seneste mange år været stødt stigende. Hvad de præcise årsager til dette er, er der ret delte meninger om. Årsagerne til dette vil vi ikke komme ind på i denne artikel, vi vil derimod fokusere på de ting man som arbejdsgiver – eller leder – kan gøre for at reducere stressen på arbejdspladsen.

Det er selvsagt at det som arbejdsgiver er vigtigt at gøre sit for at ens medarbejdere ikke bliver stressede – optimalt vil selvfølgelig også være at gøre sit for at medarbejderne stortrives, men som minimum skal stressen holdes væk.

Det er dog ikke bare lige til, da der er mange forskellige faktorer der kan være skyld i at medarbejdere bliver stressede. Men en af de ting man kan gøre for at minimere risikoen for stress er ugentlige statusmøder. Her samler man alle medarbejder, f.eks. fredag eftermiddag inden fyraften, og tager en runde hvor alle får mulighed for at fortælle om eventuelle udfordringer de er løbet ind i og endnu vigtigere; om de har for meget at se til og i den kommende uge har brug for at blive aflastet af en kollega. Det kan f.eks. være ved at en kollega løser nogle af delopgaverne i den større opgaver der stresser/presser, men det kan også være at kollegaen overtager nogle af medarbejderens andre opgaver, sådan at han/hun får mere tid til den store og meget vigtige opgave.

Det virker så banalt og simpelt, men sådanne møder – og det er det jo virkelig også, men det gør altså ofte en kæmpe forskel.

Har man en medarbejder som allerede er begyndt at vise mere seriøse tegn på stress, så er det bedste man kan gøre som arbejdsgiver eller leder altså at sætte ind tidligt. Det kan f.eks. være ved at bede medarbejderen tage nogle fridage. Det kan dog være svært for mange, når de allerede er (lidt eller meget) stressede, at tage fri.

En anden, rigtig god ting du kan gøre, er at finde en psykolog din medarbejder kan snakke med og på den måde få nogle værktøjer til at håndtere stressen – og komme sikkert ud på den anden side. De fleste psykologer kan hjælpe med det, så det er altså bare at lave en Google søgning. Har du virksomhed på f.eks. Nørrebro, ligesom vi har, går du på Google og skriver psykolog Nørrebro i søgefeltet. Her kommer der så en liste over nogle forskellige psykologer på Nørrebro. Så klikker du dig bare hurtigt ind på nogle af dem og ser om de skriver noget om stress på deres hjemmeside. Det gør denne psykolog på Nørrebro f.eks. kan man se. Også er det bare at få booket en samtale eller 3 til din medarbejder.

Det vil gøre en verden til forskel at det bliver fanget i opløbet og ikke først når det er for sent.